Η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εκπαιδευτικού και κοινωφελούς χαρακτήρα, ιδρυθείσα το 1989 μεταξύ επιστημόνων, ερευνητών, εκπαιδευτικών και γονέων, έχει τάξει ως σκοπό της-κοινωφελή-εκπαιδευτικό, να γνωρίσει στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους, τα ζευγάρια, τους μέλλοντες γονείς την πριν από τη γέννηση αγωγή που έχουν να προσφέρουν στο μελλογέννητο παιδί τους, ώστε να του εξασφαλίσουν τις βέλτιστες φυσικές, ψυχικές και πνευματικές συνθήκες για την ανάπτυξή του ως παιδιού αλλά και ως ενηλίκου, στον οποίο το παιδί αυτό θα εξελιχθεί, από τις ρίζες, τα θεμέλια της ζωής του.

Η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, έχει ως σκοπό:

1. με τη μελέτη, έρευνα και συλλογή του επιστημονικού υλικού, σχετικού με την προγεννητική ζωή και τη διάδοσή του προς τους νέους, τα ζεύγη, τους μέλλοντες γονείς, τους επαγγελματίες της Υγείας και Παιδείας, προς τους πολιτικούς, κυβερνητικούς και διοικητικούς παράγοντες, και προς όλους.

2. την ενημέρωση των νέων – μελλόντων γονέων και όλης της κοινωνίας για την θεμελιώδη, κατά την επιστήμη (Βιολογία, Γενετική, Ψυχολογία) σημασία του προγεννητικού σταδίου της ζωής για την σωματική και ψυχική υγεία και δημιουργικότητα των παιδιών που θα γεννηθούν και την ενηλίκων πολιτών, στους οποίους αυτά θα εξελιχθούν.

3. την προετοιμασία των ζευγαριών – μελλόντων γονέων για τον γονεϊκό ρόλο, ώστε προχωρώντας συνειδητά σ’αυτόν και αρχίζοντας την Αγωγή του Παιδιού από την σύλληψη – με τον φυσικό αρμονικό τρόπο της ζωής τους, κατά την βασική πρωταρχική περίοδο διάπλασης του παιδιού τους, να δομήσουν σ’αυτό γερά θεμέλια σώματος και ψυχισμού (ευγονία), εξασφαλίζοντας βέλτιστες κατά το δυνατόν συνθήκες, για την αρμονική από την αρχή της ζωής (σύλληψη-κυοφορία-γέννηση-γαλουχία) διάπλαση του παιδιού, χάριν μιας Κοινωνίας, Υγείας και Ειρήνης.

Η εφαρμογή της Προγεννητικής Αγωγής αποτελεί:

α) την πιο θεμελιώδη πρόληψη – διότι αναφέρεται στις ρίζες της ζωής και οδηγεί επομένως με φυσικό τρόπο στην Ευγονία και

β) την πιο δυναμική δημογραφική πολιτική, διότι βελτιώνει την ποιότητα των γεννήσεων, με την δημιουργία υγιών, ενεργών πολιτών αλλά και την ποσότητα, διότι (όπως οι εμπειρίες μας αποδεικνύουν) οι γονείς υπερήφανοι και ενθουσιώδεις για τα χαρίσματα του α ή β παιδιού τους προγραμματίζουν την απόκτηση και άλλων (πολυτεκνία), ασκώντας έτσι μια βαθειά και ουσιαστική δημογραφική πολιτική και πολιτική υπέρ της ελληνικής οικογένειας.

Η εταιρεία μας, είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης των σωματείων Προγεννητικής Αγωγής, που συγκεντρώνει 25 σωματεία από 25 χώρες του κόσμου και έχει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό & Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ. Έτσι συνεργαζόμαστε διεθνώς προωθώντας την υγιή μητρότητα και την Γονεϊκότητα. Συμμετέχει επίσης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, Grundtvig, σε συνεργασία με τα Σωματεία Προγεννητικής Αγωγής ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, βασίζεται στις γνώσεις της τελευταίας τριακονταετίας, των επιστημών της Γενετικής, Επιγενετικής, Νευροεπιστημών, της Βιολογίας, της Ψυχολογίας, σύμφωνα με τις οποίες κατ' αυτήν την εννεάμηνη- από τη σύλληψη έως τη γέννηση-περίοδο της ανθρώπινης ζωής, δομούνται στις ρίζες του τα θεμέλια της ύπαρξής του ανθρώπου : η υγεία, η ψυχική του ισορροπία, η αρμονική του διάπλαση ακόμα ο χαρακτήρας του, αλλά και τα χαρίσματα, τα ταλέντα του, μέσα από τον πανίσχυρο φυσικό, ορμονικό και βιοενεργειακό συνεχή εμποτισμό, τον οποίο ο διαπλασσόμενος ανθρωπάκος δέχεται από τη μητέρα του και μέσα από αυτήν από τον πατέρα και το περιβάλλον τους.

Σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα των μελλόντων γονέων και ιδιαίτερα της μέλλουσας μητέρας αποτελούν συνεχόμενα εντυπώματα χαρασσόμενα στη νευρική κυτταρική μνήμη του μελλογέννητου, τα οποία το διαμορφώνουν όχι μόνον ως παιδί, αλλά προπαντός ως ενήλικο άνθρωπο, μελλοντικό πολίτη της κοινωνίας μας.

Έτσι η Προγεννητική Αγωγή αποτελεί μια βασική Αγωγή ευρωπαίου πολίτη, παγκόσμιου πολίτη.
Αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα ενός εθνικού συστήματος υγείας την μέριμνά του προς τις εγκυμονούσες. Και είναι αναγκαία η ένταξή της στους θεσμούς της Πολιτείας, ιδιαίτερα στα εθνικά συστήματα Παιδείας και Υγείας, αφού:

'' Όλες οι σύγχρονες μεγάλες ασθένειες, ακόμη και αν εκδηλώνονται στα 20-30-40-50.... χρόνια του ανθρώπου, έχουν τη ρίζα τους σε κάποια χρονική περίοδο-κλειδί της εγκυμοσύνης, που μπορεί να βιώθηκε μέσα στην φυσική και ψυχική έλλειψη και διαταραχή''.(Dr. MichelOdent,The primal health).

Ο Dr. Bruce Lipton τονίζει ότι: Το περιβάλλον της εγκυμονούσας μητέρας, ανάλογα με τη θετική ή αρνητική του ποιότητα δίνει δυνατότητα έκφρασης σε θετικές ή αρνητικές ιδιότητες του αρχικού γενετικού κεφαλαίου''

"οι μέλλοντες γονείς είναι οι γενετικοί αρχιτέκτονες της νέας γενιάς και επείγει αυτό να το μάθουν'' (Dr. Bruce Lipton).

Η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής αποφασίζει να παίξει το ρόλο αυτής της γέφυρας μεταξύ της σύγχρονης επιστήμης και των νέων μελλόντων γονέων, ώστε να μάθουν τη μεγάλη δημιουργική τους δύναμη: τη δύναμη δημιουργίας μιας υγιούς, ισορροπημένης, ειρηνικής, δημιουργικής νέας γενιάς.

Εννοεί να αφυπνίσει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους για την ανάγκη προετοιμασίας τους για το ρόλο του γονιού σε επίκαιρο χρόνο προς όφελός τους: μιας υγιούς μελλοντικής οικογένειας και μιας υγιούς και δημιουργικής μελλοντικής κοινωνίας.


Η δράση της Εταιρείας είναι πολυσχιδής και ποικίλη:

Οργανώνει συνέδρια, ελληνικά και διεθνή, επιμορφωτικά σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια, εκθέσεις καλλιτεχνικών πινάκων – και αφισών με εικόνες και μηνύματα προγεννητικής αγωγής

Προσφέρει εβδομαδιαίες συναντήσεις ενημέρωσης για νέους (δωρεάν). Εκδίδει και δημοσιεύει παιδαγωγικά βιβλία, δημοσιεύει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά (κατ’ αίτησή τους), παρουσιάζει εκπομπές σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (κατ’αίτησή τους). Προσφέρει μικρά έντυπα δωρεάν σε σχολεία, μαιευτήρια, ληξιαρχεία των δήμων και λοιπούς φορείς και ιδιώτες, πανελληνίως, σε όσους το ζητήσουν.
Διαθέτει σειρά παιδαγωγικών βιβλίων Προγεννητικής και μεταγενέστερης Αγωγής (σε χαμηλές τιμές).

(Το βιβλίο «Ευγονία-Προγεννητική Αγωγή» της Ιωάννας Μαρή, εκδόσεως «Πύρινος Κόσμος», Αθήνα 2004 έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες Μέσης Εκπαίδευσης)

Είμαστε στη διάθεση όλων και ζητούμε νέους συνεργάτες, φίλους και την υποστήριξή σας.

 

- Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής και της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής (Organisation Mondiale des Associations pour l'Éducation Prénatale, ΟΜΑΕP)

Ιωάννα Μαρή


 

Προσφερόμαστε να στείλουμε δωρεάν τα έντυπα της Προγεννητικής Αγωγής σ’όσες–ους κ.κ. ιατρούς, μαίες, Μαιευτήρια, εκπαιδευτικούς, Σχολεία ή ιδιώτες μας τα ζητήσουν. Επίσης στους Δήμους – ληξιαρχεία.


 

Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής
Σολωμού 31, 106 82 Αθήνα
Τηλ.: 210 9629704, Κιν.: 6972 509156